Keto deser- zapiekany kogel- mogel z owocami

Kogel- model to klasyk,  który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. W wersji keto można go przygotować tak, aby był nie tylko pyszny, ale też zgodny z zasadami diety niskowęglowodanowej. Wystarczy zastąpić cukier ksylitolem, dodać świeże owoce jagodowe i zapec całość w piekarniku.

Ten deser jest lekki, puszysty i ma piękną złocistą strukturę. Maliny i borówki przełamują słodycz swoją delikatną kwasowością, a chrupiące płatki migdałowe i odrobina kakao na wierzchu dopełniają całości. To świetna propozycja na ciepły,  szybki i elegancki deser keto- idealny zarówno na co dzień,  jak i dla gości. 

Przepis na keto kogel- mogel zapiekany z owocami (1 porcja)

Składniki:

● 2 żółtka

● 1 łyżka ksylitolu

● kilka kropel aromatu waniliowego

● garść malin i borówek

● 1 łyżka płatków migdałowych 

● szczypta kakao do posypania 

Wykonanie:

1. Żółtka ubij mikserem na puszystą, jasną pianę 

2. Dodaj ksylitol i aromat waniliowy,  następnie ubijaj jeszcze około 1 minutę.

3. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.

4. Do żaroodpornej kokili wlej  łyżkę masy jajecznej, dodaj owoce,  a następnie przykryj resztą masy. 

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C, grzałka góra - dół) i piecz 12-15 minut,  aż masa lekko się zetnie I zarumieni. 

6. Podawaj na ciepło, posypując kakao i prażonymi migdałami. 

Komentarze

Popularne posty