Keto deser- zapiekany kogel- mogel z owocami
Składniki:
● 2 żółtka
● 1 łyżka ksylitolu
● kilka kropel aromatu waniliowego
● garść malin i borówek
● 1 łyżka płatków migdałowych
● szczypta kakao do posypania
Wykonanie:
1. Żółtka ubij mikserem na puszystą, jasną pianę
2. Dodaj ksylitol i aromat waniliowy, następnie ubijaj jeszcze około 1 minutę.
3. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
4. Do żaroodpornej kokili wlej łyżkę masy jajecznej, dodaj owoce, a następnie przykryj resztą masy.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C, grzałka góra - dół) i piecz 12-15 minut, aż masa lekko się zetnie I zarumieni.
6. Podawaj na ciepło, posypując kakao i prażonymi migdałami.

Komentarze
Prześlij komentarz