Coś z niczego- drugie życie chleba
Czerstwy chleb wcale nie musi lądować w koszu. Wystarczy odrobina wyobraźni, kilka składników z lodówki i można wyczarować aromatyczne, chrupiące przekąski. To przepis na mini zapiekanki, idealne na kolację, przekaske8do filmu czy szybkie "czyszczenie lodówki ".
Składniki:
● kromki czerstwego chleba
● 3 plasterki szynki lub innej wędliny
● kawałek żółtego sera
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 2 łyżki przecieru pomidorowego
● 1 łyżka oleju
● przyprawy: sol, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Z kromek chleba wytnij krążki przy pomocy szklanki i ułóż je w formie do babeczek, lekko dociskając.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekany czosnek z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i odstaw. Sos rozdziel równo na przygotowane krążki chleba.
3. Cebulę pokrój w grubszą kostkę, szynkę w paseczki. Podsmaż je krótko na patelni i rozłóż na sosie pomidorowym.
6. Podawaj od razu - chrupiacy chleb i ciągnący się ser tworzą idealną parę.





:)
OdpowiedzUsuń