Coś z niczego- drugie życie chleba



Czerstwy chleb wcale nie musi lądować w koszu. Wystarczy odrobina wyobraźni,  kilka składników z lodówki i można wyczarować aromatyczne,  chrupiące przekąski. To przepis na mini zapiekanki, idealne na kolację,  przekaske8do filmu czy szybkie "czyszczenie lodówki ".

Składniki:
● kromki czerstwego chleba 
● 3 plasterki szynki lub innej wędliny 
● kawałek żółtego sera
● 1 cebula 
● 1 ząbek czosnku 
● 2 łyżki przecieru pomidorowego 
● 1 łyżka oleju 
● przyprawy: sol, pieprz, zioła prowansalskie 

 Wykonanie:
1. Z kromek chleba wytnij krążki przy pomocy szklanki i ułóż je w formie do babeczek,  lekko dociskając.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekany czosnek z przyprawami i ziołami prowansalskimi.  Dodaj przecier pomidorowy,  wymieszaj i odstaw. Sos rozdziel równo na przygotowane krążki chleba. 
 
 

3. Cebulę pokrój w grubszą kostkę,  szynkę w paseczki. Podsmaż je krótko na patelni i rozłóż na sosie pomidorowym.

4. Całość posyp startym żółtym serem. 

5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i zapiekaj,  aż ser się roztopi i lekko zarumieni. 

6. Podawaj od razu - chrupiacy chleb i ciągnący się ser tworzą idealną parę. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty