Zupa azjatycka
Składniki:
1,5 L wody
1/2 kostki bulionu drobiowego
1/2 kostki bulionu grzybowego
mrożona mieszanka warzywna chińska 250 g
kapusta pekińska 1/4 szt / pokrojona w paski
imbir siekany ok 5 cm
sos sojowy 7 dużych łyżek
limonka 1/2 szt
sos Pad thai 150 ml
opcjonalnie: pierożki gyoza lub makaron ryżowy
Wykonanie:
Do wody dodajemy buliony w kostkach, gdy się zagotuje dodajemy warzywa mrożone i imbir, gotujemy ok 5 min.
Po tym czasie dodajemy kapustę pekińską i sos sojowy, gotujemy 3-4 min.
Na koniec dodajemy sok z limonki oraz sos pad thai.
Można posypać świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Pierożki przed dodaniem do zupy należy przyrumienić na patelni.
Makaron ryżowy przed dodaniem do zupy należy przygotować wg przepisu na opakowaniu, nałożyć do miseczki i zalać gorącą zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz