SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

Szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych. Delikatne, lekko słodkawe i pełne aromatu, doskonale komponują się ze klasycznym sosem holenderskim,  który swoją kremową konsystencją i maślano- cytrynowym smakiem podkreśla ich charakter. W tym przepisie całość uzupełnia chrupiący boczek,  dodający intensywności i kontrastu. 

To danie sprawdzi się zarówno jako przystawka,  jak i lekki obiad w sezonie wiosennym.  Jest eleganckie w podaniu, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i prosty sposób gotowania,  by uzyskać efekt potrawy rodem z najlepszych restauracji. 

Składniki:
● pęczek białych szparagów
● sos  holenderski (wg oddzielnego przepisu-http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/2014/05/sos-holenderski.html
● kilka plastrów wędzonego surowego boczku
● coś zielonego do przybrania ( np. natka pietruszki,  szczypiorek lub rukola)
● 1 łyżeczka soli 
● 1/2 łyżeczki cukru 

Wykonanie:

1. Szparagi obierz obieraczką do warzyw,  zaczynając od góry. Odetnij zdrewniałe końcówki ( ok. 1,5 cm).
2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą i cukrem. Szparagi ustaw pionowo i gotuj około 15 minut,  aż będą miękkie,  lecz sprężyste. 
3. W tym czasie boczek przesmaż na suchej patelni,  aż stanie się chrupiący. 
4. Ugotowane szparagi ułóż na talerzu,  polej przygotowanym sosem holenderskim, a na wierzchu rozłóż plastry boczku.
5. Całość udekoruj świeżą zieleniną i podawaj od razu. 



Komentarze

Popularne posty