SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM
Szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych. Delikatne, lekko słodkawe i pełne aromatu, doskonale komponują się ze klasycznym sosem holenderskim, który swoją kremową konsystencją i maślano- cytrynowym smakiem podkreśla ich charakter. W tym przepisie całość uzupełnia chrupiący boczek, dodający intensywności i kontrastu.
To danie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i lekki obiad w sezonie wiosennym. Jest eleganckie w podaniu, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i prosty sposób gotowania, by uzyskać efekt potrawy rodem z najlepszych restauracji.
● pęczek białych szparagów
● sos holenderski (wg oddzielnego przepisu-http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/2014/05/sos-holenderski.html
● kilka plastrów wędzonego surowego boczku
● coś zielonego do przybrania ( np. natka pietruszki, szczypiorek lub rukola)
● 1 łyżeczka soli
● 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Szparagi obierz obieraczką do warzyw, zaczynając od góry. Odetnij zdrewniałe końcówki ( ok. 1,5 cm).
2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą i cukrem. Szparagi ustaw pionowo i gotuj około 15 minut, aż będą miękkie, lecz sprężyste.
3. W tym czasie boczek przesmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.
4. Ugotowane szparagi ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem holenderskim, a na wierzchu rozłóż plastry boczku.
Komentarze
Prześlij komentarz