SAŁATKA Z ARBUZA I FETY


Sałatka z arbuza i fety to klasyk letniej kuchni 

Połączenie słodkiego,  soczystego arbuza z wyrazistym smakiem sera feta to duet, który od lat króluje na letnich stołach. Sałatka ta zachwyca nie tylko smakiem,  ale także kolorami- intensywna czerwień arbuza, biel sera i zieleń świeżej mięty tworzą razem prawdziwą ucztę dla oczu. To idealna propozycja na upalne dni,  kiedy mamy ochotę na coś lekki, orzeźwiającego i pełnego witamin. 

Dodatek świeżej mięty i delikatnej czerwonej cebuli nadaje całości charakteru, a lekki sos z oliwy, miodu i cytrusowego soku doskonale podkreśla smak składników. Wzbogacenie sałatki o miks sałat I mielone siemię lniane czyni ją nie tylko pyszną,  ale także wartościową odżywczo. Podana od razu po przygotowaniu będzie efektowną przystawką lub lekkim daniem głównym. 

 Składniki:
● ok. 1 kg arbuza
● 200 g sera feta 
● kilka gałązek świeżej mięty 
● 1/4 czerwonej cebuli 
● 2 garście miksu sałat
● sok z 1/2 cytryny lub 4 łyżki soku pomarańczowego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka miodu 
● 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
● świeżo mielony pieprz 

Wykonanie:

1. Arbuza pokrój w kostkę,  usuń pestki. 
2. Ser feta pokrój w kostkę,  miętę oraz cebulę drobno posiekaj.
3. Wszystkie składniki wymieszaj w misce,  dodając miks sałat I siemię lniane. 
4. Przygotuj sos: połącz sok z cytryny  lub pomarańczowy,  oliwę z oliwek,  miód i odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszaj. 
5. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i od razu serwuj na stół. 

  
  

Komentarze

Popularne posty