DESER SZARLOTKA W SZKLANCE


Deser, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

To jeden z tych deserów, które potrafią przenieść nas w czasy dzieciństwa- zapach duszonych jabłek z cynamonem i słodkiej kruszonki wypełnia cały dom, a każda łyżeczka smakuje jak odrobina ciepła i spokoju. Nie trzeba ciasta ani miksera- wystarczy kilka składników, chwila cierpliwości i chęć stworzenia czegoś prostego, a zarazem wyjątkowego. 

Deser można przygotować wcześniej szklankach lub pucharkach- wygląda wtedy elegancko i nadaje się na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu chwilę przyjemności do kawy.

Składniki:

● 3-4 sztuki jabłek 
● cynamon- do smaku 
● 2 łyżki masła do jabłek  + 100 g do kruszonki 
● cukier do smaku- do jabłek  + 100 g do kruszonki + łyżka do śmietanki 
● 100 g mąki pszennej do kruszonki 
● śmietanka 30% do ubicia 

Wykonanie:

1. Jabłka obierz ze skórki, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła z cukrem. 
2. Dodaj jabłka i duś je kilka minut, aż zmiękną. Dopraw cynamonem. Odstaw do wystudzenia. 
3. Kruszonka: z mąki, masła i cukru zagnieć palcami luźną,  grudkowatą masę. Rozsyp ja na balsze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C, aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia. 
4. Bita śmietana: ubij śmietanę z cukrem na sztywno. 
5. Składanie deseru: w szklankach lub pucharkach ułóż warstwę jabłek, lekko posyp cynamonem, dodaj warstwę bitej śmietany i posyp zimną kruszonką. 
6. Udekoruj listkiem mięty lub melisy. 

Przydatne wskazówki:

○ Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj kilka kropli soku z cytryny. 
○ Kruszonkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku- świetnie nadaje się także do innych deserów. 
○ Zamiast śmietany możesz użyć lodów waniliowych- wersja na ciepło to prawdziwa uczta. 


 



Komentarze

Popularne posty