DESER SZARLOTKA W SZKLANCE
To jeden z tych deserów, które potrafią przenieść nas w czasy dzieciństwa- zapach duszonych jabłek z cynamonem i słodkiej kruszonki wypełnia cały dom, a każda łyżeczka smakuje jak odrobina ciepła i spokoju. Nie trzeba ciasta ani miksera- wystarczy kilka składników, chwila cierpliwości i chęć stworzenia czegoś prostego, a zarazem wyjątkowego.
Deser można przygotować wcześniej szklankach lub pucharkach- wygląda wtedy elegancko i nadaje się na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu chwilę przyjemności do kawy.
Składniki:
● 3-4 sztuki jabłek
● cynamon- do smaku
● 2 łyżki masła do jabłek + 100 g do kruszonki
● cukier do smaku- do jabłek + 100 g do kruszonki + łyżka do śmietanki
● 100 g mąki pszennej do kruszonki
● śmietanka 30% do ubicia
Wykonanie:
1. Jabłka obierz ze skórki, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła z cukrem.
2. Dodaj jabłka i duś je kilka minut, aż zmiękną. Dopraw cynamonem. Odstaw do wystudzenia.
3. Kruszonka: z mąki, masła i cukru zagnieć palcami luźną, grudkowatą masę. Rozsyp ja na balsze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C, aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
4. Bita śmietana: ubij śmietanę z cukrem na sztywno.
5. Składanie deseru: w szklankach lub pucharkach ułóż warstwę jabłek, lekko posyp cynamonem, dodaj warstwę bitej śmietany i posyp zimną kruszonką.
6. Udekoruj listkiem mięty lub melisy.
Przydatne wskazówki:
○ Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
○ Kruszonkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku- świetnie nadaje się także do innych deserów.
○ Zamiast śmietany możesz użyć lodów waniliowych- wersja na ciepło to prawdziwa uczta.
Komentarze
Prześlij komentarz