BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI

Klasyczny deser retro, który ma w sobie wiele uroku i przypomina smak dzieciństwa.

Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u, który dziś wraca w wielkim stylu. Jest niezwykle prosty do wykonania, nie wymaga pieczenia, a jego smak i konsystencja zachwycają wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. 

Dodatek orzechów, rodzynek, pistacji czy migdałów sprawia, że każdy kawałek ma swoją wyjątkową fakturę i aromat. To deser, który pięknie się prezentuje na stole i równie dobrze sprawdza się jako słodki upominek domowej roboty. 

Składniki:

● 250 g masła 
● 3/4 szklanki cukru 
● 1/3 szklanki wody 
● 3 łyżki gorzkiego kakao
● 500 g granulowanego mleka w proszku (2 opakowania)
● bakalie: orzechy, rodzynki, pistacje, migdały itp.

Wykonanie:

1. Przygotowanie formy- tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wsyp mieszankę bakalii.
2. Sucha mieszanka- w misce wymieszaj mleko w proszku z kakako, aż składniki dobrze się połączą. 
3. Masa czekoladowa- w rondelku rozpuść masło z cukrem i wodą. Gorącą mieszanką zalej suche produkty, szybko i energicznie, aby nie powstały grudki. 
4. Formowanie bloku- przełóż masę do tortownicy z bakaliami. Dla uzyskania równej powierzchni przykryj ją papierem do pieczenia i wyrównaj dłonią, lekko ugniatając. 
5. Studzenie i chłodzenie- pozostaw masę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,  następnie włóż do lodówki na minimum godzinę. 
6. Podanie- gdy masa stężeje, wyjmij blok z formy i odwróć go tak, aby warstwa z bakaliami znalazła się na wierzchu- deser będzie wyglądał apetycznie. 

Praktyczne wskazówki:

○ Blok możesz wzbogacić dodatkiem pokruszonych herbatników, które nadadzą mu dodatkowej tekstury. 
○ Możesz do masy dodać np. 1 łyżkę likieru kawowego, rumu lub esencji waniliowej. 
○ Przechowuj w chłodnym miejscu- najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą. 



  


Komentarze

Popularne posty