PIZZA Z AUSTRALIJSKIEGO MASTER CHEFA





Domowa pizza to zawsze gwarancja sukcesu- zapach pieczonego ciasta, ciągnący ser i chrupiące brzegi to coś, co trudno przebić. Ten przepis na pizzę pochodzi z australijskiego Master Chefa, to prawdziwy HIT: ciasto wychodzi elastyczne, puszyste w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Idealna baza pod Twoje ulubione dodatki- od klasycznej margherity po wersję z ostrym salami czy warzywami. 

Przygotowanie wcale nie jest trudne- wystarczy odrobina cierpliwości I dokładne trzymanie się kroków, a efekt zaskoczy każdego. 

Składniki:
● 700 g mąki pszennej (typ 650)
● 15 g drożdży
● 400 ml ciepłej wody
● 2 łyżki cukru 
● 1,5 łyżeczki 
● 60 ml oliwy z oliwek
● 50 ml mleka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu dodajemy resztę wody oraz cukier i mieszamy,  aż składniki się połączą. 
Następnie wlewamy całość do mąki i mieszamy ręcznie lub mikserem przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sól i kontynuujemy mieszanie jeszcze przez 2 minuty.

Kolejno dodajemy oliwę i mleko- wyrabiamy ciasto przez 4 minuty, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przekładamy je w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na równe kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia  na około 30 minut. Każdą porcję formujemy na kształt pizzy- dłońmi lub wałkiem do ciasta. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem i układamy wybrane dodatki. 

Brzegi ciasta smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Pizzę układamy na gorącej blaszce i wsuwamy do nagrzanego do 250°C piekarnika. 

Pieczemy jedynie 5 minut- dzięki temu będzie idealnie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. 

Wskazówki:
○ Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupiący spód, podsyp blat mąką kukurydzianą. 
○ Do ciasta możesz dodać suszone zioła, czosnek granulowany,  suszonej pomidory...


Komentarze

Popularne posty