PIZZA Z AUSTRALIJSKIEGO MASTER CHEFA
Przygotowanie wcale nie jest trudne- wystarczy odrobina cierpliwości I dokładne trzymanie się kroków, a efekt zaskoczy każdego.
Składniki:
● 700 g mąki pszennej (typ 650)
● 15 g drożdży
● 400 ml ciepłej wody
● 2 łyżki cukru
● 700 g mąki pszennej (typ 650)
● 15 g drożdży
● 400 ml ciepłej wody
● 2 łyżki cukru
● 1,5 łyżeczki
● 60 ml oliwy z oliwek
● 50 ml mleka
Wykonanie:
● 60 ml oliwy z oliwek
● 50 ml mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu dodajemy resztę wody oraz cukier i mieszamy, aż składniki się połączą.
Następnie wlewamy całość do mąki i mieszamy ręcznie lub mikserem przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sól i kontynuujemy mieszanie jeszcze przez 2 minuty.
Kolejno dodajemy oliwę i mleko- wyrabiamy ciasto przez 4 minuty, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przekładamy je w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Każdą porcję formujemy na kształt pizzy- dłońmi lub wałkiem do ciasta. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem i układamy wybrane dodatki.
Brzegi ciasta smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Pizzę układamy na gorącej blaszce i wsuwamy do nagrzanego do 250°C piekarnika.
Pieczemy jedynie 5 minut- dzięki temu będzie idealnie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
Wskazówki:
○ Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupiący spód, podsyp blat mąką kukurydzianą.
○ Do ciasta możesz dodać suszone zioła, czosnek granulowany, suszonej pomidory...
Komentarze
Prześlij komentarz