TARTA BANANOWA GORDONA RAMSAYA- KARMELOWA ROZKOSZ Z NUTĄ PIEPRZU
To jeden z tych deserów, które i wyglądają super, i smakują jak z najlepszych restauracji. Tarta bananowa inspirowana przepisem samego Gordona Ramsaya to połączenie prostoty i wyrafinowania. Maślany karmel, aromat wanili i pieprzowy akcent nadają jej niepowtarzalnego charakteru. To deser, który zaskoczy każdego- słodki, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny.
Podczas pieczenia banany miękną, otulając się złocistym karmelem, a chrupiące ciasto francuskie staje się idealnym dopełnieniem całości. Podana na ciepło, tarta dosłownie rozpływa się w ustach- szczególnie w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Składniki:
● Masło- 50 g
● Laska wanilii- 1 sztuka
● Pieprz czerwony- 1/2 łyżeczki
● Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki
● Cukier- 100 g
● Banany- 6 sztuk (najlepiej nie przejrzałe)
● ciasto francuskie- 1 opakowanie
Wykonanie:
● Pieprz czerwony- 1/2 łyżeczki
● Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki
● Cukier- 100 g
● Banany- 6 sztuk (najlepiej nie przejrzałe)
● ciasto francuskie- 1 opakowanie
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. W naczyniu żaroodpornym lub patelninadającejsiędo piekarnika ułóżpłatki masła, dodaj łaskę wanilii i połowę obu rodzajów pieprzu.
3. Posyp całość cukrem, a ułóż banany pokrojone w 3-4 cm kawałki.
4. Posyp resztą pieprzu, aby wydobyć ich naturalną słodycz.
5. Rozwiń ciasto francuskie, wytnij okrąg dopasowany do naczynia i nałóż na banany, podwijając brzegi do spodu.
6. Zrób małe nacięcia na środku ciasta, by para mogła uchodzić.
7. Postaw naczynie na małym ogniu i karmelizuj cukier, aż zacznie bulgotać i nabierze ciemnozłotego koloru.
8. Gdy karmel będzie gotowy, wstaw naczynie do piekarnika 30-35 minut,aż ciasto pięknie się przyrumieni,.
9. Po upieczeniu odstaw tartę na 10 minut, po czym odwróć ją na talerz, tak aby banany znalazły się na wierzchu, a ciasto na spodzie.
10. Usuń łaskę wanilii i podawaj na ciepło- najlepiej z lodami lub bitą śmietaną.
Wskazówki:
○ Jeśli chcesz uzyskać głębszy smak, użyj ciemnego cukru trzcinowego zamiast białego.
○ Pieprz czerwony dodaje deserowi subtelnej pikanterii- nie pomijaj go, to właśnie one robi różnicę!
○ Użyj bananów o średniej dojrzałości- zbyt miękkie rozpadną się podczas pieczenia.
○ Tarta najlepiej smakuje na ciepło, z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany kokosowej.
Komentarze
Prześlij komentarz