TARTA BANANOWA GORDONA RAMSAYA- KARMELOWA ROZKOSZ Z NUTĄ PIEPRZU


To jeden z tych deserów, które i wyglądają super, i smakują jak z najlepszych restauracji. Tarta bananowa inspirowana przepisem samego Gordona Ramsaya to połączenie prostoty i wyrafinowania. Maślany karmel, aromat wanili i pieprzowy akcent nadają jej niepowtarzalnego charakteru. To deser, który zaskoczy każdego- słodki, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny. 

Podczas pieczenia banany miękną, otulając się złocistym karmelem, a chrupiące ciasto francuskie staje się idealnym dopełnieniem całości. Podana na ciepło, tarta dosłownie rozpływa się w ustach- szczególnie w towarzystwie gałki lodów waniliowych. 


Składniki:
● Masło- 50 g
● Laska wanilii- 1 sztuka 
● Pieprz czerwony- 1/2 łyżeczki
● Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki
● Cukier- 100 g
● Banany- 6 sztuk (najlepiej nie przejrzałe)
● ciasto francuskie- 1 opakowanie

Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. W naczyniu żaroodpornym lub patelninadającejsiędo piekarnika ułóżpłatki masła, dodaj łaskę wanilii i połowę obu rodzajów pieprzu.
3. Posyp całość cukrem, a ułóż banany pokrojone w 3-4 cm kawałki. 
4. Posyp resztą pieprzu, aby wydobyć ich naturalną słodycz. 
5. Rozwiń ciasto francuskie, wytnij okrąg dopasowany do naczynia i nałóż na banany, podwijając brzegi do spodu. 
6. Zrób małe nacięcia na środku ciasta,  by para mogła uchodzić. 
7. Postaw naczynie na małym ogniu i karmelizuj cukier,  aż zacznie bulgotać i nabierze ciemnozłotego koloru. 
8. Gdy karmel będzie gotowy,  wstaw naczynie do piekarnika 30-35 minut,aż ciasto pięknie się przyrumieni,.
9. Po upieczeniu odstaw tartę na 10 minut,  po czym odwróć ją na talerz, tak aby banany znalazły się na wierzchu, a ciasto na spodzie. 
10. Usuń łaskę wanilii i podawaj na ciepło- najlepiej z lodami lub bitą śmietaną. 

Wskazówki:

○ Jeśli  chcesz uzyskać głębszy smak, użyj ciemnego cukru trzcinowego zamiast białego. 
○ Pieprz czerwony dodaje deserowi subtelnej pikanterii- nie pomijaj go, to właśnie one robi różnicę!
○ Użyj bananów o średniej dojrzałości- zbyt miękkie rozpadną się podczas pieczenia. 
○ Tarta najlepiej smakuje na ciepło, z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany kokosowej. 
 


 
  


Komentarze

Popularne posty