ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ- KLASYKA W NAJLEPSZYM WYDANIU

To jedno z tych dań, które od razu przywołują wspomnienia świąt i rodzinnych spotkań. Śledzie pod pierzynką to nie tylko sałatka, ale prawdziwa uczta dla zmysłów- warstwowa kompozycja smaków, w której solony śledź spotyka się z delikatnością warzyw i kremowością majonezu. Każda warstwa ma tu znaczenie, tworząc harmonijną całość, która wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. 

Ten klasyczny przepis wywodzi się z kuchni wschodnioeuropejskiej, a swoją popularność zdobył dzięki prostocie i uniwersalności. Doskonale sprawdza się na świątecznym stole, ale też na rodzinne przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. 

Składniki:
● Śledzie w oleju- według uznania (najlepiej filety a`la matjas)
● Cebula- 1 sztuka
● Ziemniaki- 3-4 sztuki (ugotowane w mundurkach)
● Buraki- 2-3 sztuki (ugotowane i obrane)
● Majonez- około 200 g
● Jajka- 3 sztuki (ugotowane na twardo)
● Sól, pieprz- do smaku
● Olej- do skropienia 

Wykonanie:

1. Śledzie pokrój w kostkę i ułóż na talerzu lub półmisku, na którym będziesz serwować danie.
2. Cebulę pokrój w cenką słomkę i rozłóż równomiernie na śledziach.
3. Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tace o grubych oczkach, ułóż na cebuli, lekko posól i skrop olejem.
4. Buraki również zetrzyj na grubych oczkach, rozłóż na ziemniakach.
5. Całość posmaruj majonezem, rozprowadzając rownomierną warstwę. 
6. Na wierzchu ułóż ugotowane jajka również starte na dużych oczkach. 
7. Doprawić wierzch świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą. 
8. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę,  by wszystkie składniki się "przegryzły".

Wskazówki:
○ Ziemniaki i buraki możesz przygotować dzień wcześniej- dzięki temu sałatka będzie gotowa błyskawicznie. 
○ Cebulę możesz sparzyć wrzątkiem lub zamarynowacw soku z cytryny, będzie miała łagodniejszy smak. 
○ Dla efektu wizualnego układaj składniki warstwowo w szklanym naczyniu, będzie widać ferię kolorów. 
○ Jeśli używasz śledzi solonych, wcześniej dokładnie je wymocz w wodzie (około 2 godziny), by pozbyć się nadmiaru soli.
○ Dla świeżości posyp wierzch drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. 

Komentarze

Popularne posty