POMIDORY NADZIEWANE KUSKUSEM I FETĄ


Lekkie pełne smaku danie, które łączy w sobie śródziemnomorską świeżość z delikatną kremowością kaszy kuskus i sera feta. Idealne zarówno na letni obiad, jak i elegancką kolację- podane na ciepło lub w wersji chłodnej jako sałatka. 

Soczyste pomidory stanowią naturalne naczynie dla aromatycznego farszu z kaszy, czosnku i natki pietruszki, a zapieczone w sosie pomidorowym stają się daniem pachnącym słońcem i ziołami. 

Składniki: 
● kasza kuskus- 1/3 opakowania (około 100 g)
● pomidory - 6-7 sztuk średnich 
● czosnek- 2 ząbki
● ser feta- 1/2 opakowania (około 100 g)
● natka pietruszki- 1 pęczek
● sok pomidorowy- 0,5 litra 
● sól, pieprz- do smaku 

Wykonanie:
1. Kaszę kuskus przygotuj  zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Z pomidorów odetnij "kapelusiki" od szypułki, wydrąży gniazda nasienne (nie będą potrzebne).
3. Fetę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a natkę drobno posiekaj.
4. Wymieszaj wszystkie składniki z kaszą, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
5. Jeśli masa jest zbyt gesta, dodaj kilka łyżek soku pomidorowego. 
6. Pozostały sok wlej do naczynia żaroodpornego i dopraw go do smaku. 
7. Na sosie ułóż wypełnione pomidory i zapiekaj w nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. 

Wskazówki:

○ Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj listki bazylii lub oregano. 
○ Dla ostrości potrawy,  do farszu dodaj płatki chilli lub ostrą paprykę. 
○ Fetę możesz zastąpić kozim serem lub mozzarellą- dla łagodniejszego smaku. 
○ Danie doskonale smakuje także na zimno- idealne na piknik lub lunch do pracy. 
○ Wersja wegańska: pomiń ser,a zamiast niego dodaj kilka łyżek ciecierzycy i oliwę z oliwek. 
 

  


Komentarze

Popularne posty