POMIDORY NADZIEWANE KUSKUSEM I FETĄ
Lekkie pełne smaku danie, które łączy w sobie śródziemnomorską świeżość z delikatną kremowością kaszy kuskus i sera feta. Idealne zarówno na letni obiad, jak i elegancką kolację- podane na ciepło lub w wersji chłodnej jako sałatka.
Soczyste pomidory stanowią naturalne naczynie dla aromatycznego farszu z kaszy, czosnku i natki pietruszki, a zapieczone w sosie pomidorowym stają się daniem pachnącym słońcem i ziołami.
Składniki:
● kasza kuskus- 1/3 opakowania (około 100 g)● pomidory - 6-7 sztuk średnich
● czosnek- 2 ząbki
● ser feta- 1/2 opakowania (około 100 g)
● natka pietruszki- 1 pęczek
● sok pomidorowy- 0,5 litra
● sól, pieprz- do smaku
Wykonanie:
1. Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Z pomidorów odetnij "kapelusiki" od szypułki, wydrąży gniazda nasienne (nie będą potrzebne).
3. Fetę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a natkę drobno posiekaj.
4. Wymieszaj wszystkie składniki z kaszą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Jeśli masa jest zbyt gesta, dodaj kilka łyżek soku pomidorowego.
6. Pozostały sok wlej do naczynia żaroodpornego i dopraw go do smaku.
7. Na sosie ułóż wypełnione pomidory i zapiekaj w nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Wskazówki:
○ Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj listki bazylii lub oregano.
○ Dla ostrości potrawy, do farszu dodaj płatki chilli lub ostrą paprykę.
○ Fetę możesz zastąpić kozim serem lub mozzarellą- dla łagodniejszego smaku.
○ Danie doskonale smakuje także na zimno- idealne na piknik lub lunch do pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz