MAKOWIEC Z JABŁKAMI NA KRUCHYM SPODZIE- KLASYKA, KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJE

Ten przepis to hołd dla domowych wypieków z duszą- prostych, aromatycznych i pełnych ciepła. Makowiec z jabłkami łączy w sobie puszystość i soczystość dzięki startym jabłkom oraz głębokiego smaku maku, który zyskuje nowy wymiar w towarzystwie bakalii. To ciasto, które idealnie sprawdza się na świątecznym stole, ale również dobrze pasuje do niedzielnej kawy w rodzinnym gronie. 

Połączenie kruchego spodu, wilgotnej masy makowo- jabłkowej i delikatnej polewy czekoladowej tworzy harmonijną całość, która rozpływa się w ustach. Każdy kęs to powrót do tradycji- ale w wersji nieco lżejszej i bardziej nowoczesnej.

Składniki:

Masa makowa: 

● Mak- 300g (jeśli chcemy dodać z puszki, musimy go lekko odsączyć,w przypadku suchego maku musimy go zaparzyć i zmielić.
● Cukier- 1/2 szklanki- jeśli dodajemy mak z puszki nie musimy dodawać cukru, jest on wystarczająco słodki.
● Kasza manna- 6 łyżek
● Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
● Jabłka- 500 g
● Masło-150 g
● Jajka- 5 szt (osobno żółtka i białka)
● Bakalie według uznania (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)

Polewa czekoladowa:

● Masło- 1/3 kostki
● Cukier- 4 łyżki 
● Kakao- 1 łyżka 
● Woda- 1 łyżka 

Kruche ciasto (opcjonalnie spód)

● Mąka-300 g
● Proszek do pieczenia-1 łyżeczka 
● Masło- 100 g
● Żółtka- 2 sztuki 
● Jajko- 1 sztuka 
● Cukier- 100 g
● Kwaśna śmietana- 1 łyżka 
● Cukier waniliowy- 1 opakowanie 

Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. 
2. Stopniowo dodawaj żółtka, następnie starte jabłka, kaszę manną, proszę do pieczenia i mak.
3. Z białek ubij sztywną pianę, i delikatnie wmieszaj ją do masy makowej. 

Przygotowanie  kruchego spodu:
1. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. 
2. Wylep nim formę do pieczenia (również boki), nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut w temperaturze 180°C.
3. Na podpieczony spód wyłóż przygotowaną masę makową 

Pieczenie:
● Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C I piecz przez około 50 minut. 

Przygotowanie polewy:
1. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, kakao i wodę. 
2. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. 
3. Gotową, lekko ciepłą polewą polej wystudzony makowiec. 

Wskazówki:
○ Jeśli używasz świeżego maku, pamiętaj, by dobrze go zaparzyć i zmielić dwukrotnie- będzie delikatniejszy. 
○ Do masy makowej możesz dodać aromat migdałowy  lub likier amaretto. 
○ Polewa będzie bardziej błyszcząca, jeśli na końcu dodasz odrobinę mleka lub łyżkę miodu. 
○ Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałowymi. 
○ Makowiec najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce- składniki "przegryzą się", a ciasto nabierze głębi smaku. 
 

Komentarze

Popularne posty