LASAGNE ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SEREM- WŁOSKA KLASYKA W DOMOWYM WYDANIU

To jedno z tych dań, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Lasagne zapiekane z mięsem i serem to połączenie delikatnych płatów makaronu, aromatycznego farszu mięsnego i kremowego sosu z nutą sera i białego wina. Warstwa po warstwie tworzy coś wyjątkowego- miękką, pachnącą zapiekankę o złocistej, ciągnącej się górze, która kusi już od pierwszego spojrzenia. 

To potrawa idealna na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu leniwą niedzielę. Syci, rozgrzewa i pachnie tak, że nikt nie przejdzie obojętnie. A gdy już raz spróbujesz tej wersji- gwarantuję, że stanie się stałym punktem Twojego menu!

Składniki:
Lasagne:
● 250 g płatów lasagne 
● 400 g sera żółtego (np. gouda)

Sos mięsny:
● 2 małe cebule 
● 50 g masła 
● 800 g mięsa mielonego 
● 2 ząbki czosnku 
● sól, pieprz, majeranek, papryka słodka (1/2 łyżeczki)

Na biały sos (beszamelowy)
● 30 g masła 
● 30 g mąki pszennej 
● 100 ml bulionu wołowego 
● 250 ml mleka
● 120 g sera topionego 
● 2-3 łyżki białego wina
● sól, cukier, gałka muszkatołowa 

Wykonanie:
1. Płaty lasagne gotuj pojedynczo w osolonym wrzątku przez około 2 minuty, po czym przełóż do zimnej wody, by się nie skleiły. 
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i duś na maśle. Dodaj mięso mielone i przesmaż razem, rozdrabniając grudki widelcem. 
3. Gdy mięso się zarumieni, dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy- sól, pieprz, majeranek i paprykę. 
4. Sos beszamelowo- serowy: na maśle zasmaż mąkę na jasnozłoty kolor. Wlej mleko i bulion, mieszając trzepaczką rózgową, aby nie powstały grudki. 
5. Dodaj ser topiony, przyprawy oraz wino, mieszaj do uzyskania gładkiego sosu. 
6. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: 
○ sos beszamelowy 
○ płaty lasagne 
○ sos miesny 
○ starty żółty ser 
○ sos beszamelowy 
○ płaty lasagne 
○ sos miesny 
Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, a na wierzchu ser.
7. Włóż naczynie do zimnego piekarnika, ustaw 180°C z termoobiegiem i piecz około 30 minut, aż ser się zarumieni. 

Wskazówki:

○ Do sosu mięsnego możesz dodać przecier pomidorowy.
○ Możesz doprawić płatkami ostrej papryki. 
○ Możesz użyć mieszanki różnych serów (mozzarella, cheddar, parmezan).
○ Po upieczeniu pozostaw lasagnena kilka minut- warstwy się "zwężą" i łatwiej będzie ją pokroić,  zachowując ładny wygląd. 
○ Świetnie pasuje do niej kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
 








  

Komentarze

Popularne posty