KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM CEBULOWYM- PROSTE, TANIE I SZYBKIE DANIE


Idealne na obiad, szczególnie, gdy zostały nam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące przyprawami i z aromatycznym, złocistym sosem cebulowym- smakują każdemu, niezależnie od wieku. 

To danie nie tylko proste, ale i bardzo ekonomiczne. Z kilku podstawowych składników stworzysz posiłek, który doskonale komponuje się z kiszonym ogórkiem, surówka z kapusty kiszonej lub białej. 

Składniki na kotlety:

● ugotowane ziemniaki ok 1 kg
● bułka tarta- 1 łyżka + do obtoczenia
● mąka pszenna- 2 łyżki 
● czosnek- 1 ząbek 
● jajka- 1 sztuka 
● cebula- 1/2 sztuki 
● sól- 1\2 łyżeczki 
● pieprz (majeranek według gustu)
● olej do smażenia 

Składniki  na sos: 

● cebula- 1,5 sztuki 
● woda- około 250 ml
● mąka pszenna- 1 łyżka (do zagęszczenia)
● wegeta lub przyprawa uniwersalna- 1/2 łyżeczki 
● sól i pieprz do 2
● masło klarowane- 1 łyżeczka 

Wykonanie:

1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
2. Dodaj 1 łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, majeranek, przetarty czosnek i posiekaną cebulę. Wyrób na gładką masę. 
3. Z masy formuj kotlety,  obtaczaj w bułce tartej I smaż na złoty kolor z obu stron. 
4. Sos cebulowy: cebulę pokrój w piórka i smaż na maśle, aż nabierze ciemnozłotego,  lekko brązowego koloru. 
5. Zalej wodą, dodaj wegetę, gotuj przez około 10 minut. 
6. Sos zagęść mąka rozmieszaną z wodą, następnie dopraw ewentualnie do smaku.
7. Kotlety podawaj gorącą na sosie cebulowym.

Wskazówki:

○ Do masy możesz dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę lub żółty ser.
○ Zamiast wody i wegety możesz użyć bulionu.
○ Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Komentarze

Popularne posty