KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM CEBULOWYM


SKŁADNIKI na kotlety i sos:
ziemniaki ok 1 kg
cebula 2 szt
kiełbasa zwyczajna 1 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
bułka tarta
mąka 3 łyżki
sól, pieprz, olej
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i odstawiamy do schłodzenia.
Do zimnych dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, posiekaną 1/2 szt cebuli,
starty ząbek czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól i pieprz.
Wyrabiamy na gładką masę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
sos:
Cebulę smażymy na brązowo, zalewamy wodą dodajemy
Vegetę i gotujemy ok 10 min, zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty