KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM CEBULOWYM- PROSTE, TANIE I SZYBKIE DANIE
Idealne na obiad, szczególnie, gdy zostały nam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące przyprawami i z aromatycznym, złocistym sosem cebulowym- smakują każdemu, niezależnie od wieku.
To danie nie tylko proste, ale i bardzo ekonomiczne. Z kilku podstawowych składników stworzysz posiłek, który doskonale komponuje się z kiszonym ogórkiem, surówka z kapusty kiszonej lub białej.
● ugotowane ziemniaki ok 1 kg
● cebula- 1,5 sztuki
● woda- około 250 ml
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
2. Dodaj 1 łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, majeranek, przetarty czosnek i posiekaną cebulę. Wyrób na gładką masę.
Składniki na kotlety:
● ugotowane ziemniaki ok 1 kg
● bułka tarta- 1 łyżka + do obtoczenia
● mąka pszenna- 2 łyżki
● czosnek- 1 ząbek
● jajka- 1 sztuka
● cebula- 1/2 sztuki
● sól- 1\2 łyżeczki
● pieprz (majeranek według gustu)
● olej do smażenia
Składniki na sos:
● cebula- 1,5 sztuki
● woda- około 250 ml
● mąka pszenna- 1 łyżka (do zagęszczenia)
● wegeta lub przyprawa uniwersalna- 1/2 łyżeczki
● wegeta lub przyprawa uniwersalna- 1/2 łyżeczki
● sól i pieprz do 2
● masło klarowane- 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
2. Dodaj 1 łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, majeranek, przetarty czosnek i posiekaną cebulę. Wyrób na gładką masę.
3. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej I smaż na złoty kolor z obu stron.
4. Sos cebulowy: cebulę pokrój w piórka i smaż na maśle, aż nabierze ciemnozłotego, lekko brązowego koloru.
5. Zalej wodą, dodaj wegetę, gotuj przez około 10 minut.
6. Sos zagęść mąka rozmieszaną z wodą, następnie dopraw ewentualnie do smaku.
7. Kotlety podawaj gorącą na sosie cebulowym.
Wskazówki:
Wskazówki:
○ Do masy możesz dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę lub żółty ser.
○ Zamiast wody i wegety możesz użyć bulionu.
○ Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz