PASCHA WIELKANOCNA-TRADYCYJNY DESER ŚWIĄTECZNY Z TWAROGU, BAKALII I WANILII
Pascha wielkanocna to klasyczny deser pochodzący z kuchni wschodniosłowiańskiej, która na stałe również zagościła na polskich stołach świątecznych. Jej aksamitna konsystencja, waniliowy aromat i bogactwo bakalii sprawiają, że trudno jej się oprzeć. Przygotowana z tłustego twarogu, masła, żółtek i śmietanki, stanowi kwintesencję świątecznego luksusu i tradycji.
To deser, który łączy w sobie delikatność sernika na zimno z aromatycznym kremem waniliowym. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole, zwłaszcza ozdobiona migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczy lub rodzynkami.
● ser twarogowy tłusty- 1 kg
● żółtka- 5 szt
● masło- 200 g
● śmietanka 30%- 250 ml
● cukier- 300 g
● laska wanilii- 1 sztuka (lub jedna łyżeczka pasty waniliowej)
● migdały- 100 g
● rodzynki- 50 g
● skórka kandyzowana- 50 g
Wykonanie:
1. Przygotowanie sera:
Twaróg przetrzyj przez sito lub zmiel dwukrotnie, aby uzyskać gładką, kremową konsystencję.
2. Przygotowanie masy jajeczno- śmietankowej:
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlej śmietankę i podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści- nie doprowadzaj do wrzenia!
3. Dodawanie pozostałych składników:
Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, a gdy się roztopi - ser, bakalie i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Formowanie paschy:
Przygotuj formę do paschy lub druszlak wyłożony bawełnianą serwetką. Przełóż masę do środka, wyrównaj wierzch, a końce serwetki zwiąż. Obciąż wierzch (np. garnkiem z wodą) i wstaw do lodówki na noc, by odciekła serwatka.
5. Podanie:
Następnego dnia ostrożnie zdejmij serwetkę i wyłóż paschę na półmisek. Przechowuj w chłodnym miejscu do momentu podania.
Z czym podawać:
Pascha najlepiej smakuje:
○ solo, schłodzona,
○ z polewą czekoladową,
○ lub ozdobiona płatkami migdałów, bakaliami albo owocami kandyzowanymi.
Wskazówki:
○ żeby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, możesz dodać mascarpone do gotowej masy.
○ listki świeżej mięty nadadzą świeżości- do dekoracji.
○ używaj prawdziwego masła, nie margaryny- to ono zapewnia bogaty, maślany smak.
○ do masy możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz