CIASTO PLEŚNIAK
SKŁADNIKI:
jajka - 4 sztuki
margaryna - 1 kostka (miękka)
mąka - 2,5 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder- 1/2 szklanki
cukier kryształ- 1 szklanka
budyń śmietankowy lub waniliowy - 1 sztuka
owoce
WYKONANIE;
mąkę, margarynę, żółtka z jaj, cukier kryształ , proszek do pieczenia
- miksujemy mikserem, powinna wyjść kruszonka, z której część odkładamy do posypania.
Pozostałą kruszonkę układamy w wysmarowanej olejem formie lekko dociskając.
Układamy owoce- jeśli są bardzo soczyste możemy lekko posypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub bułki tartej.
Na owoce układamy ubite na sztywno z cukrem pudrem białka ,
posypujemy kruszonką .
Pieczemy 40 min, 200*C
Komentarze
Prześlij komentarz