ŁAZANKI
Najlepsze tylko z dwóch rodzajów kapusty .
SKŁADNIKI:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
0,5 kg makaronu łazankowego
4 kiełbaski zwyczajne
15 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
3 łyżki oleju
pieprz, sól
WYKONANIE:
Kapustę kiszoną zalewamy wrzątkiem w takiej ilości aby była przykryta wodą , do tego listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy ok 1 godz- do miękkości, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją opłukać po wodą zanim zalejemy ją wrzątkiem.
Kapustę słodką szatkujemy ,również zalewamy wrzątkiem i zamiast liścia i ziela - ja daję płaską łyżkę vegety.
Cebule kroimy w kostkę , przesmażamy na oleju aż będzie szklista , następnie do tego dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek -smażymy na rumiano.
Teraz wystarczy wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem - nie zapominając, że łazanki lubią duuużo pieprzu ;)
Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu , łączymy wszystko razem i jeszcze raz mocno grzejemy ;)
mniam mniam.........pycha !
Komentarze
Prześlij komentarz