Keto, papryka faszerowana, duszona

 

Składniki na 4 papryki:

4 papryki- przeciąć jak na zdjęciu, usunąć gniazda nasienne. 

1/2 małego kalafiora- zetrzeć na tarce jarzynowej

1 mała cebula- pokroić w kostkę

2 ząbki czosnku- posiekać

40 dag mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka śmietany 30%

1L bulionu

1 łyżka smalcu

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

Sól

Pieprz

Wykonanie:

Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać czosnek i kalafior, lekko posolić. 

Smażyć około 5 min. Wystudzić. 

Kalafior połączyć z mięsem, jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Farsz podzielić na 4 porcje i przełożyć do papryk. 

Na dnie garnka umieścić liście laurowe i ziele angielskie. Papryki ciasno ułożyć i zalać gorącym bulionem do 1/3 wysokości papryk. 

Dusić około 1 godzinę. Uzupełniając odparowany bulion. 

Gotowe papryki wyłożyć na talerze. 

Do bulionu dodać przecier pomidorowy- zagotować, dodać śmietanę- ponownie zagotować. Powstałym sosem polać paprykę, można posypać koperkiem. 


Komentarze

Popularne posty