Keto, papryka faszerowana, duszona
Składniki na 4 papryki:
4 papryki- przeciąć jak na zdjęciu, usunąć gniazda nasienne.
1/2 małego kalafiora- zetrzeć na tarce jarzynowej
1 mała cebula- pokroić w kostkę
2 ząbki czosnku- posiekać
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka śmietany 30%
1L bulionu
1 łyżka smalcu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać czosnek i kalafior, lekko posolić.
Smażyć około 5 min. Wystudzić.
Kalafior połączyć z mięsem, jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz podzielić na 4 porcje i przełożyć do papryk.
Na dnie garnka umieścić liście laurowe i ziele angielskie. Papryki ciasno ułożyć i zalać gorącym bulionem do 1/3 wysokości papryk.
Dusić około 1 godzinę. Uzupełniając odparowany bulion.
Gotowe papryki wyłożyć na talerze.
Do bulionu dodać przecier pomidorowy- zagotować, dodać śmietanę- ponownie zagotować. Powstałym sosem polać paprykę, można posypać koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz