TRADYCYJNY SOS KUCHNI NIEMIECKIEJ " BURGUNDERSOßE"
SKŁADNIKI:
50 g tłuszczu (najlepiej smalcu)
50 g mąki
3/8 L bulionu (375 ml)
1/8 L Burgunder wein (wytrawne, 125 ml)
50 g szalotek
10 g masła
10 g cukru
sól
sok z cytryny
50 g tłuszczu (najlepiej smalcu)
50 g mąki
3/8 L bulionu (375 ml)
1/8 L Burgunder wein (wytrawne, 125 ml)
50 g szalotek
10 g masła
10 g cukru
sól
sok z cytryny
50 g Fett Schmalz
50 g Mehl
3/8 L Brühe (375 ml)
1/8 L Burgunder Wein (125 ml)
50 g Schalotten
10 g Butter
10 g Zucker
Salz
Zitronensanft
WYKONANIE:
Z tłuszczu i maki przygotować ciemnobrązową zasmażkę.
Rosół i wino wymieszać razem i dodać do zasmażki, wymieszać na gładką masę i gotować 20 minut.
Szalotki obrać i sparzyć wrzątkiem.
Masło roztopić na patelni wraz z cukrem
- cukier powinien mieć brązowy kolor,dodać bulion oraz szalotki i dusić je do uzyskania przeźroczystości,
następnie dodać do sosu i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Sos pasuje do pieczeni, dziczyzny, ozorków.
Aus Fett und Mehl eine dunkelbraune Mehlschwitze zubereiten.
Brühe und Burgunder aufgiesen, glattruhren und 20 Minuten kochen.
Schalotten schälen mit kochendem Wasser überbrühen
Zucker in der Pfanne mit Butter braunen, wenig Brühe dazugeben, die Schalotten darin langsam glasig schmoren.
Die Soße zugeben und 10 Minuten gut durchkochen.
Mit Zitronensaft und Salz würzen.
Zu Wild, Braten und Zunge.
Komentarze
Prześlij komentarz