KREWETKI W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI:
do smażenia krewetek:
krewetki koktajlowe 250g
dymka ze szczypiorkiem 3 szt
olej 2 łyżki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
tymianek suszony- szczypta
oregano suszone- szczypta
bazylia suszona- szczypta
pieprz cytrynowy- 1 płaska łyżeczka
SKŁADNIKI NA SOS:
masło- ok 3 łyżki
cebula 1/2 średniej sztuki
czosnek 2 ząbki
pomidory świeże 2 średniej wielkości
pomidory suszone 1/4 słoiczka
bulionetka drobiowa 1 szt.
przecier pomidorowy płaskie 2 łyżeczki
do posypania natka pietruszki - kilka gałązek, oraz ser feta ok 1/4 opakowania.
SOS-
Rozpuszczamy masło
dodajemy do niego posiekane cebulę oraz czosnek
dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, pokrojone suszone pomidory, oraz przecier pomidorowybulionetkę rozpuszczamy w szklance wody
dodajemy do pomidorów, gotujemy kilka minut i miksujemy na gładki sos
w razie potrzeby dolewamy wodę do uzyskania gęstego sosu.
WYKONANIE:
KREWETKI-
Na rozgrzany olej wrzucamy krewetki
dodajemy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, otartą skórkę z cytryny, pieprz cytrynowy oraz zioła.
Smażymy kilka minut do przyrumienienia. Krewetki wykładamy na sos, posypujemy pokruszonym serem feta i obfitą ilością natki z pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz