ZAPIEKANKA Z KAPUSTY
SKŁADNIKI:
kapusta biała- 1/2 średniej główki
ryż- 1 torebeczka (100g)
papryka czerwona- 1 sztuka
cebula- 2 sztuki
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
śmietana 12%- 1 szklanka
jajka- 3 sztuki
ser żółty- 5dag
olej do smażenia
WYKONANIE:
Kapustę cieniutko szatkujemy i krótko gotujemy w osolonym wrzątku, odsączamy na durszlaku.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Ryż gotujemy ok 18 min i odsączamy z wody.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy paprykę i chwilę dusimy (ok 5-7 min)
Cały farsz mieszamy i doprawiamy do smaku, przekładamy do wysmarowanego naczynia do zapiekania.
Śmietanę mieszamy z jajkami , doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Zalewamy warzywa, wierzch obkładamy serem i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 40 min.
Smakuje z sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz