BIGOSIK



BIGOS BUDZI WIELE KONTROWERSJI JEŚLI CHODZI O SKŁADNIKI I WYKONANIE .JEDNI UWAŻAJĄ, ŻE MA BYĆ NATURALNY INNI ŻE TŁUSTY, JESZCZE INNI ŻE ROBI SIĘ GO PRZEZ TYDZIEŃ PRZYNAJMNIEJ - WSZYSTKO TO SUPER JEŚLI MAMY CZAS NA TO I JEŚLI W EFEKCIE BĘDZIE SPEŁNIAŁ NASZE OCZEKIWANIA SMAKOWE   ;)

MÓJ BIGOS, CHOĆ RÓWNIEŻ DŁUGO TRWA WYKONANIE - TO JEDNAK ZAMYKA SIĘ W JEDNYM DNIU , ZAWIERA PRODUKTY KTÓRE SPRAWIAJĄ, ŻE SMAKUJE WYŚMIENICIE ;)

SKŁADNIKI:
40 dag kapusty kiszonej

40 dag kapusty białej

50 dag mięsa wieprzowego- rożnego rodzaju:szynka,łopatka,boczek

4 szt kiełbasy zwyczajnej
10 dag boczku wędzonego

5 dag cebuli
5 dag słoniny
40dag suszonych grzybów
5 dag przecieru pomidorowego
2 dag mąki
sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe

WYKONANIE:
bajecznie proste i bez żadnej filozofii

Kapusty gotujemy osobno, biała ugotuje się dosyć szybko więc ją odcedzamy a do kiszonej dodajemy wszystkie przyprawy,grzyby- ja nie moczę,

boczek wędzony pokrojony w kostkę i uprzednio przesmażony na patelni, mięso możemy posypać lekko Vegetą i również przyrumieniamy  na patelni, jak już kapusta będzie miękka wyciągamy mięso kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w półplasterki przesmażamy na patelni i do bigosu. Następnie dodajemy kapustę słodką i mieszamy razem. Słoninę kroimy w kosteczkę, wytapiamy na skwarki,

które lądują w bigosie a na powstałym tłuszczu rumienimy skostkowaną cebulkę gdy się zrumieni dodajemy mąkę - gdy mąka uzyska jasno złoty kolor dodaję tę zasmażkę do bigosu. Następnie dodaję przecier pomidorowy i całość przyprawiam jeszcze raz do smaku- ot i cała filozofia.
Zamiast cukru można dodać suszone śliwki.

Komentarze

Popularne posty